كاربرد نرم‌افزار R در تجزيه تنوع ژنتيكي و ژنتيك جمعيت

۲۲ اسفند ۱۴۰۱
5 مشاهده کامل
0دیدگاه
336 بازدید
سایر

تنوع ژنتيكي بيانگر تفاوتهاي ژنتيكي در بين افراد هر گونه زيستي است و نقش مهمي در ماندگاري و سازگاري آنها ايفاء ميكند. از اين رو حفظ تغييرپذيري ژنتيكي به منزله شرط اصلي بقاء يا انقراض هر گونه‌اي در برابر نوسانات محيطي به شمار مي‌آيد. كاهش تنوع ژنتيكي، برخلاف رخدادهاي نابودي و انقراض، پديده‌ي آشكاري نيست و آگاهي از آن مستلزم بكارگيري روشهاي دقيقِ مشاهده و ارزيابي مي‌باشد.

اين حقيقت از سويي اهميت پايش تغييرات ميزان تنوع ژنتيكي در گونه‌ها را نشان مي‌دهد و از سوي ديگر لزوم به‌رهبرداري از روشهاي كارآمد در ارزيابي اين تنوع و بررسي عوامل اثرگذار برآن را آشكار مي‌نمايد. اين روشها در قالب زمينه‌اي از دانش «ژنتيك جمعيت» توسعه يافته‌اند. بنابراين حفاظت از تنوع ژنتيكي گونه‌ها مستلزم درك و بكارگيري مدلهاي ارزيابي تغييرات ژني و آللي در جمعيتها در زمان و مكان است. بدين ترتيب، دانش «ژنتيك جمعيت» ماهيتي كمي داشته و محاسبات، به عنوان جزء اساسي آن به شمار مي‌روند.

با گسترش مدلهاي رياضي پيچيده، اين خطر ايجاد شده است كه چالشهاي محاسباتي و برنامه‌نويسي، دامنه‌ي گسترش، عمق و يا كيفيت تحقيقات مرتبط در اين زمينه را با محدوديت مواجه سازد. از سويي ديگر پيشرفت فناوري، حجم داده‌هاي ايجاد شده در هر آزمايش را به ميزان چشمگيري افزايش داده و توسعه نرم‌افزارهايي با قابليت پردازش كارآمد را اجتناب ناپذير ساخته است. در اين رابطه R به عنوان يكي از قدرتمندترين نرم‌افزارهاي محاسباتي در برآوردن اين نيازها، بسيار نويد بخش ظاهر شده است. ويژگي نرم‌افزار R، امكان نوشتن كدهاي كارآمد، اجراي تكنيكهاي محاسباتي مختلف و افزايش سرعت چشمگير سرعت محاسبات را ميسر ساخته است. از آنجا كه تجزيه داده‌هاي ژنتيكي مي‌تواند از جنبه‌هاي مختلفي مدنظر قرار گرفته و به روشهاي متنوعي انجام گيرد، پكيج‌هاي متنوع تجزيه ژنتيكي با پرداختن به زمينه‌هاي اختصاصي، در ذيل نرم‌افزار R توسعه يافته‌اند. با اين وجود، توابعي با كاركرد مشابه نيز در پكيج‌هاي متفاوت مشاهده مي‌شود كه خروجي آنها در مجموع، مكمل يكديگر خواهد بود.

كتاب حاضر با هدف تجميع توابع مفيد در قالب يك مجموعه و تشريح كاركرد و مقايسه كارايي آنها تدوين گرديد. مطالب اين كتاب براي انجام تجزيه‌هاي ژنتيكي در ارگانيسم‌هاي مختلف اعم از جمعيت‌هاي انساني، گياهي، جانوري و ريزسازواره‌ها قابل استفاده مي‌باشد و به همين دليل سعي گرديده در مثالهايي كه براي تشريح توابع ذكر شده، از انواع متنوعي از داده‌ها استفاده شود.

 

برای دریافت فایل کامل کتاب اینجا را بزنید


دیدگاه ها

نظر خود را با ما در میان بگذارید