تحلیل بازار و ارائه راهکارهای بهبود تولید خوراک دام و طیور و آبزیان

۲۲ اسفند ۱۴۰۱
5 مشاهده کامل
0دیدگاه
568 بازدید
گزارش و مطالعات امنیت غذایی

امروزه جمعیت جهان حدود 7.5 میلیارد نفر است و در سال 2454 به حدود 9.2 میلیارد نفر مـی رسـد. از نظـر تهیه غذای مردم، پیش بینی می شود اتفاقاتی در آینده رخ دهد که می تواند برای صنعت خـوراک دام وضـعیت مناسبی ایجاد نماید. بر اساس گزارش سازمان فائو در سال 2424 تولید و مصرف گوشت بـه 344 میلیـون تـن، گوشت مرغ به 94 میلیون تن، شیر به 744 میلیون تن، و تخم مرغ نیز نسبت به سال 2444 حـدود 34 درصـد افزایش خواهد یافت.در نتیجه نیـاز بـه مـواد خـوراکی مـورد نیـاز دام و طیـور بخصـوص منـابع پروتئینی خوراکی برای تولید اقلام فوق بسیار افزایش می یابد.

امروزه بخشـی قابل توجهی از خوراک دام و طیور مورد نیاز دامداری ها و مرغداری ها و تقریباً اکثر مکمل‌ها و افزودنی‌های خوراک از خارج از کشور تأمین می‌شود. آمارها نشان می‌دهد که کشور برای حفظ وضع موجود در زمینه تولیـد دام و طیـور تا سال 1444، نیازمنـد واردات بیشتر برخی از اقلام مواد خوراکی است و اگر بخواهیم بـا ظرفیت مطلوب یا حـداکثر ظرفیـت، تولیـد نمـوده و اسـتاندارد تأمین پروتئین در سبد تغذیه خانوار را ارتقای بیشتری ببخشیم، ضروری است برای تـأمین مواد خوراکی مورد نیاز، ظرفیت تولید مواد خوراکی را ارتقا بخشیده و یا حجم واردات را افزایش دهیم. بین 55 تا 75 درصد هزینه‌های واحدهای پرورش دام و طیور و آبزیان مربوط به تغذیه و هزینه خوراک است. لذا به خوبی روشن است که هر یک درصد کاهش هزینه در این حوزه، سودآوری را به همراه خواهد داشت.

در این راستا راهکارهای بسیاری را برای کاهش هزینه تولید خوراک می‌توان ارائه و عملی نمود. از جمله این راهکارها می‌توان موراد زیر را نام برد: استفاده از خوراک با کیفیت، تنظیم جیره‌های بهینه و متوازن و انتخاب مقرون به صرفه‌ترین ماده خوراکی موجود، استفاده از افزودنی‌های خاصی که موجب افزایش بازده خوراک می شوند (مثلا اسیدهای آمینه، پروبیوتیک ها، پربیوتیک ها، یونوفرها و ...)، استفاده از محصولات جانبی زراعی مثل تفاله چغندر قند، سرشاخه نیشکر، ضایعات خرما، پوست پسته و پس‌ماندهای کارخانجات صنایع غذایی، تولید اسید‌های آمینه و افزودنی‌های خوراک دام مثل ویتامین های D، E و پروبیوتیک ها و غیره، و خصوصا استفاده از منابع جدید خوراک مثل پسماندهای تقطیری تولید الکل، تولید DDGS هنگام تولید اتانول (الکل) از غلات.

دانه‌های تقطیری (grain Distiller) یک محصول فرعی هستند که هنگام تولید اتانول (الکل) از غلات تشکیل می‌شوند. DDGS دارای پروتئین بالایی است که همزمان با تولید اتانول در مرحله تقطیر و دهیدراسیون تولید می‌شود. امروزه با افزایش قیمت سوخت‌های فسیلی و افزایش تولید الکل جهت ترکیب با بنزین و یا استفاده بعنوان سوخت خالص، حجم بالایی از این محصول فرعی در کارخانجات تولید الکل تولید می شود که با اندکی توجه می تواند بعنوان یک منبع غنی از پروتئین در صنایع خوراک دام و طیور بکار گرفته شود.

در کارخانه‌های الکل، فروش DDGS به عنوان دومین عامل درآمدزا می‌باشد. این ماده امروزه از جنبه‌های مختلف مورد توجه کارشناسان تغذیه قرار گرفته است. تحقیقات بسیاری نشان داده است که DDGS میتواند بین 15 تا 25 درصد در جیره طیور و بین 24 تا 35 درصد در جیره نشخوارکنندگان جایگزین کنجاله سویا شود. DDGS همچنین به دلیل محتوای بالای مواد آلی می‌تواند کمک زیادی به غنی‌سازی خاک کند. با گسترش صنعت تولید اتانول، محصولات فرعی آن به وفور تولید می‌شوند و این مقادیر زیاد می‌تواند به عنوان یک منبع خوراکی مهم در صنعت دامپروری مورد استفاده قرار گیرد .

 

 

برای دریافت ادامه گزارش اینجا را بزنید


دیدگاه ها

نظر خود را با ما در میان بگذارید